Вступити до родини ATR

Дав слово померти за знання, проте загинув від більшовиків — 103 річниця вбивства Челебіджіхана: ZAMAN

24 лютого 2021, 08:32
689

Номан Челебіджіхан закінчив кримські медресе Акчора та Зинджирли, а також Стамбульський та Санкт-Петербурзький університети. Він прагнув захистити право корінного населення Криму, об’єднавши усі народи, та заснувати у Криму справжню цивілізовану державу.

Після лютневої революції Номан Челебіджіхан був обраний головою мусульманського комітету Криму, на чолі якого займався відкриттям національних видань та створенням механізмів функціонування півострова.

Разом із Джафером Сейдаметом вони створили політичну партію, за діяльність якої Челебіджіхан був заарештований та звинувачений в антиурядовій агітації серед кримськотатарських солдатів. Він також об’єднав кримських татар в перший парламент — Курултай та став його головою та муфтієм Криму, Польщі, Литви та Білорусі.

Челебіджіхан прагнув створити мусульманські збройні сили з числа кримських татар. Проте зіткнувся з Червоною стіною більшовиків, від якої і загинув.

Його ж цілі та прагнення залишаються актуальними і сьогодні — у 103 річницю беззаконня російської агресії проти кримських татар.

Більше — у сюжеті випуску новин ZAMAN інформаційної служби телеканалу ATR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ