Вступити до родини ATR

КРЦ представляє фільм про боротьбу кримськотатарського народу за право жити на своїй Батьківщині

26 лютого 2021, 18:57
949

У п'ятницю, 26 лютого, до сьомої річниці окупації Криму, Кримськотатарський Ресурсний Центр представляє короткий фільм «Кримські татари: боротьба за виживання», який розповідає про події 2014 року, про репресії щодо представників корінного кримськотатарського народу, а також про порушення прав людини на півострові.

Сім років тому, 26 лютого 2014 року, десятки тисяч кримських татар, українців і жителів Криму інших національностей на заклик Меджлісу кримськотатарського народу прийшли до Верховної Ради АР Крим і не дозволили проросійським депутатам прийняти антиконституційні рішення щодо від'єднання Криму від України.

У той день громадянське суспільство Криму мирним, правовим способом відстояло територіальну цілісність України, не дозволивши Росії та її агентам в Криму провести позачергову сесію, щоб зімітувати начебто «добровільний перехід» Криму до Росії.

Масовий ненасильницький опір жителів півострова, на жаль, не зміг запобігти тимчасовій окупації Криму, яка триває вже сім років. У заручниках російських окупантів залишається кримськотатарський народ — корінний народ Криму, сотні тисяч українців і жителі інших національностей, які зберігають вірність Українській державі.

Фільм Кримськотатарського Ресурсного Центру розповідає про події 2014 року, про незаконну окупацію Криму, про системні репресії проти корінного кримськотатарського народу. Масові обшуки, арешти, незаконні судилища стали використовуватися, як метод залякування нелояльного до Росії населення.

Фільм розкриває наступні проблеми:

— перешкоджання вивченню кримськотатарської та української мов;
— відсутність свободи слова в Криму і закриття етнічних ЗМІ корінних народів;
— перетворення півострова на військовий плацдарм;
— заборона представницького органу корінного народу — Меджлісу;
— ігнорування Росією резолюцій і рішень авторитетних міжнародних організацій.

Цим фільмом активісти хочуть ще раз привернути увагу всього міжнародного співтовариства до проблеми окупації Криму, до проблем людей, які продовжують страждати від рук окупанта за свою позицію. Через сім років, кримські татари продовжують свою ненасильницьку боротьбу за право жити на Батьківщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ