Вступити до родини ATR

День народження першого медійника усього тюркського світу: 170-у річницю Гаспринського відзначають у його рідному Бахчисараї: ZAMAN

23 березня 2021, 08:47
569

До могили видатного кримськотатарського просвітителя прийшли члени «Меджлісу» кримськотатарського народу та головні редактори кримськотатарських газет «Qırırm» та «Avdet», щоб прочитати за нього молитву.

Гаспринського називають першим медійником кримських татар та усього тюркського світу. Він народився у селищі Улу-Сала, біля Бахчисараю. Своє прізвище успадкував від батька, якому його зареєстрували при отриманні дворянського шляхетства.

Ісмаїл теж пішов у військові і навіть провчився у воронезькому військовому навчальному закладі, а потім у військовій гімназії Москви. Проте, не закінчивши навчання, він повернувся до Криму і став вчителем початкової міської школи.

Кримський просвітник казав, що єднання — сила, а ворожнеча — загибель людей взагалі і у всіх сферах життя.

Саме через свою газету — «Терджиман», що стала популярною від Бахчисараю до Японії та висвітлювала світові події, він об’єднав тюркський всесвіт на шляху пантюркізму, в основі якого лежать ідеї щодо необхідності політичного консолідації на основі етнічної, культурної та мовної спільноти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ