Вступити до родини ATR

Насоси датської компанії Grundfos доставляють до окупованого РФ Криму в обхід санкцій — внутрішнє розслідування виробника нібито не виявило порушень: ZAMAN

6 травня 2021, 10:34
894

Вода з артезіанських свердловин пішла до зневодненого окупантами Сімферополя. Це дало окупантам привід для хизування. Мовляв, санкції не є перешкодою. Але цього б не сталося, якби не насоси датської компанії Grundfos. Їх до окупованого Криму доставляють в обхід санкцій.

Про це дізналися журналісти німецького видання DW. Датський концерн постачає насоси своїй дочірній компанії у Росії «Грундфос Істра». Формально, це не порушує закон про санкції, однак дочірня компанія вже керується російським законодавством і не звітує про кінцевого покупця. Їм виявилася московська компанія «ВДК Автоматика». 

Вона і поставила датські насоси до окупованого півострова. Наразі з'ясовувати, чи знали у компанії Grundfos про постачання насосів до Криму, буде Датське відомство експортного контролю.

Водночас, на думку експертів, радість окупантів від того, що змогли надурити Європу та обійти санкції, буде недовгою. Відкачка води з артезіанських свердловин не вирішить проблему дефіциту води в окупованому Криму.

Нагадаємо, що у багатьох містах окупованого півострову досі діють обмеження водопостачання. До того ж замість питної, запаси якої скінчяться через декілька років, у свердловинах з'явиться солона вода. Так вже відбувається на півдні півострова. Опріснювати морську воду є занадто дорого, та знову ж заважають санкції, бо своїх технологій для цього у Росії немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ