Вступити до родини ATR

Хочу, щоб люди дихали вільно — колишній політв’язень Бекір Дегерменджі здійснив першу подорож після зняття незаконної судимості: ZAMAN

11 травня 2021, 09:16
682

Востаннє учасник кримськотатарського національного руху Бекір Дегерменджи приїздив до Києва 5 років тому — ще до брехливих звинувачень у вимаганні грошей, арешту, понад року у СІЗО, бурхливих судових процесів та несправедливого вироку.

Фото: RFE/RL

Фото: RFE/RL

Півтора роки Бекір Дегерменджі відбув під умовним домашнім арештом. І сьогодні Бекір-бей — нарешті вільна людина.

За усе життя, ще з малку, ще з Узбекистану, Бекір Дегерменджи та його родина не раз опинялися у скруті. Щоразу долали негаразди, бо вірили у світле майбутнє.  Ця віра, попри все, не згасає. Як запевняє Бекір-бей, їхня віра живиться силою коріння його народу в рідному Криму.

Чоловік займається господарством, із задоволенням облаштовує двір. А найбільша його радість —перша онучка, яку подарувала донька, і яка дала новий поштовх до життя. Тепер мріє дочекатися онука і в родині сина.

Близько року, проведеного в СІЗО у несприятливих для літніх людей умовах і нервова напруга підірвали здоров’я майже 60-річного чоловіка. Астматик, інвалід третьої групи — після одного з приступів задухи навіть впав в кому. Три доби рідні та просто небайдужі очікували в напрузі, поки Бекір-бей боровся за життя. І сьогодні, отримавши неначе другий шанс, Бекір Дегерменджі впевнено каже — ні про що не шкодує. Якби можна було б повернутись у листопад 2017-ого року, він так само з друзями відстоював би і захищав ветерана національного руху Веджіє Кашка, яку обібрав так званий бізнесмен.

Тоді, понад 5 років тому, громадянин Туреччини Юсуф Айтан  позичив у Веджіє Кашка 7 тисяч доларів. І віддавати їх не захотів. Бекір-бей разом із трьома своїми друзями стали на захист Веджіє-ханум. Вони прийшли на розмову до бізнесмена-крадія, а той натомість викликав поліціянтів. Під час поліцейської облави ветеран руху Веджіє Кашка померла від серцевого нападу. А чотирьох кримських татар — її захисників — бізнесмен звинуватив у вимаганні. Далі почалися арешти, СІЗО, суди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ