Вступити до родини ATR

Критичний стан здоров’я Сервета Газієва унеможливлює його участь у судових засідання, що порушує його право на ефективний юридичний захист — Денісова: ZAMAN

26 травня 2021, 17:40
1371

Стан здоров'я українського політв’язня Сервета Газієва, який утримується у «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области», є критичним.

Про це написала уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова на сторінці у Facebook.

«Кримський татарин скаржиться на загострення хронічних хвороб: ниркову недостатність та ішемічну хворобу серця.

Крім того, через сильний біль у спині Сервет Газієв з березня не може брати участь в судових засіданнях, які проходили у так званому Південному окружному військовому суді. Під час останніх п’яти засідань Сервету викликалася швидка допомога. Лікарі констатували неможливість його участі у суді та рекомендували суворий постільний режим.

Особисті звернення та звернення адвоката до адміністрації СІЗО щодо надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфікованого огляду лікарями ігноруються.

Через це Сервет Газієв страждає від нестерпного болю, що прирівнюється до катування і нелюдського поводження та порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Крім того, неможливість брати участь у судових засідання порушує його право на ефективний юридичний захист.

Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медзакладу, де провести медичне обстеження і подальше лікування, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з взяттям під варту, через критичний стан здоров'я громадянина України.

Також звертаюся до Генерального прокурора РФ Ігоря Краснова з вимогою надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростова-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Вкотре закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля», — написала Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ