Вступити до родини ATR

РФ продовжує грубо порушувати процесуальні права українських політв’язнів — омбудсмен: ZAMAN

3 червня 2021, 16:20
1305

Країна-агресор продовжує грубо порушувати процесуальні права українських громадян, які незаконно звинувачуються окупаційною «владою» у скоєнні нібито «кримінальних злочинів».

Про це у Facebook повідомила Людмила Денісова, Уповноваужена Верховної Ради України з прав людини.

«До мене звернувся адвокат українського політв’язня, кримського татарина Ленура Халілова, якого наразі судить Південний військовий окружний суд, що в Ростові-на-Дону за нібито «участь в терористичній організації «Хізб ут-Тахрір», яку окупаційна влада вважає такою.

Зокрема, головуючий суддя вкотре забороняв Ленуру Халілову звертатися, спілкуватися і висловлювати свою правову позицію, надавати свідчення й покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача.

Так, на останньому судовому засіданні всі клопотання щодо надання перекладача Ленуру Халілову було розцінено як «небажання висловитися на свій захист». Проте, згідно з чинним російським законодавством, а саме пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють.

❗Тому, вище вказані дії суду є порушенням статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

❗Відмова незаконно ув’язненим громадянам України - кримським татарам у наданні їм права при спілкуванні із судом скористатися перекладачем, наразі несе масовий і системний характер держави-окупанта.

❗Переконана, цей метод використовується з метою позбавлення права на захист наших громадян, яких безпідставно утримують у в’язницях та незаконно судять.

❗Невідкладно звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою відновити права громадянина України Ленура Халілова, а саме, забезпечити йому право на захист та іншим громадянам України, які його позбавлені.

❗Крім того, звертаюся до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ щодо притягнення до відповідальності суддів, які порушили закон, а також до Генерального прокурора Російської Федерації та голови Південного військового окружного суду з вимогою вжити заходів реагування з метою відновлення порушених прав Ленура Халілова та забезпечити в подальшому додержання процесуальних прав інших незаконно утримуваних громадян України», — наголосила омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ