Вступити до родини ATR

Зеленський привітав рішення саміту НАТО, але бажає конкретних термінів щодо перспектив членства України в Альянсі: ZAMAN

16 червня 2021, 13:00
553

Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Брюсельського саміту НАТО, але бажає конкретних термінів для зближення України з Альянсом. Втім, пообіцяв продовжувати реформи сфер безпеки і оборони, щоб досягти сумісності із союзниками.

В інтерв’ю іноземним медіа глава держави також відзначив зміцнення підтримки України від західних партнерів і додав, що українські військові на сході відстоюють ті ж цінності, що й союзники.

Окрім того, країни-учасниці у спільному комюніке нагадали про невизнання окупації Криму Росією, засудили нарощування російських військ на півострові та біля східних кордонів України, закликали Москву не перешкоджати судноплавству в Чорному та Азовському морях та припинити переслідування кримських татар й усіх незгодних з окупантом.

Нагадаємо, у тексті комюніке за підсумками саміту йдеться про те, що НАТО дотримається рішення, ухваленого у 2008 році на Бухарестському саміті. Таким чином, Україна може стати членом Альянсу, а план дій щодо членства є складовою цього процесу.

Рішення саміту також закликає український уряд рухатися шляхом реформ за допомогою річних програм партнерства. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також зазначив, що країна-агресор РФ не має жодного впливу на прагнення нашої країни та рішення союзників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ