Вступити до родини ATR

Політв’язні Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування — омбудсмен

18 червня 2021, 14:06
1077

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала міжнародну спільноту відреагувати на порушення статті 3 положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, аби негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ Джеміля Гафарова та Сервета Газієва.

«У місцях несвободи Російської Федерації продовжують порушуватись основоположні права незаконно ув’язнених громадян України на одержання медичної допомоги.

Вчора адвокат кримського татарина Джеміля Гафарова повідомив мені, що після судового засідання у справі другої Сімферопольської групи «Хізб ут-Тахрір», яке відбулось 10 червня, українських політв’язнів Джеміля Гафарова та Сервета Газієва було доправлено у Федеральний казенний лікувально-профілактичний заклад «Міжобласна туберкульозна лікарня №19» Ростова-на-Дону.

Джеміль Гафаров досі залишається у лікарні, через загострення хронічної хвороби нирок і подагру, але жодних медичних обстежень йому не проводять. Вчора Джеміль брав участь у черговому судовому засіданні через відеозв’язок.

У Сервета Газієва медики швидкої допомоги діагностували хронічний холецистит - підвищений артеріальний тиск та сильні болі в печінці. Але з лікарні його повернули в СІЗО без надання необхідної медичної допомоги. Про госпіталізацію Гафарова та Газієва їхні адвокати повідомлені не були.

На необхідності надання належної медичної допомоги українським політв’язням я неодноразово наголошувала у своїх зверненнях до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової.

Однак, і цього разу отримала відписку, в якій російський омбудсмен запевняє, що умови утримання, зокрема, Джеміля Гафарова і його медичне забезпечення відповідають російським та міжнародним стандартам.

Наголошую, що Сервет Газієв та Джеміль Гафаров потребують термінового фахового медичного обстеження та лікування.

Крім того, відповідно до положень статті 110 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації та Федерального закону РФ від 21.11.2011 № 323-ФЗ «Об основах охраны здоровья граждан в Российской Федерации», Джеміль Гафаров та Сервет Газієв потребують негайної зміни запобіжного заходу та звільнення з-під варти.

Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на порушення статті 3 положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод та вжити всіх можливих заходів, аби негайно припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи РФ», — написала Денісова у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ