Вступити до родини ATR

Омбудсмен Денісова обговорила з адвокатом Гемеджі додержання прав українських політв’язнів: ZAMAN

23 червня 2021, 19:24
1132

Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова обговорила з Лілією Гемеджі — адвокатом кримських татар, які незаконно утримуються в місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму — додержання їхніх процесуальних та інших прав, зокрема на медичну допомогу та гідні умови тримання.

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Лілія Гемеджі розповіла про те, що під час розгляду «справ Хізб ут-Тахрір» суди РФ допускають до засідань обмежену кількість присутніх, через що рідні та інколи захисники не можуть бути присутніми у залі. Це є порушенням міжнародних стандартів гласності судочинства.

Звертаюся до голови Південного військового окружного суду (Ростов-на-Дону, РФ) з вимогою проводити трансляцію судових засідань в онлайн-режимі в мережі Інтернет.

Крім того, під час зустрічі обговорили соціально-побутові питання сімей кримських татар, які перебувають в неволі окупаційної влади, та шляхи їх швидкого вирішення.

Зокрема, існує проблема щодо оздоровлення дітей політв’язнів за кордоном, адже їхні батьки, перебуваючи в ув’язненні в слідчих ізоляторах РФ, не мають можливості самостійно надати необхідні дозволи дружинам на виїзд дітей.

У цьому зв’язку звернулася до Генерального консульства України в м. Ростові-на-Дону забезпечити оформлення нотаріально засвідченої згоди від батьків.

Вкотре наголошую, що додержання прав українських політв’язнів є спільним завданням влади, міжнародної спільноти, правозахисників та родичів. Лише консолідованими зусиллями ми зможемо відновити порушені прав громадян України, які незаконно утримуються в місцях несвободи у РФ та на території тимчасово окупованого Криму, та домогтися якнайшвидшого їх звільнення», — наполягає Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ