Вступити до родини ATR

Права і вольності Війська Запорозького — до 30-річчя Незалежності в Київ привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика: ZAMAN

29 червня 2021, 10:33
638

Під час виступу у Верховній Раді на честь 25-річчя Конституції Володимир Зеленський зазначив, що до 30-річчя Незалежності до України вперше за 311 років привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика.

Україна отримає три копії договору Прав і вольностей Війська Запорозького, який ще називають Конституцією Пилипа Орлика. 

Віднині документи зберігатимуться у Верховній Раді, Офісі Президента та Конституційному суді.

«За 311 років ця Конституція ніколи не була на батьківщині. Це неправильно, несправедливо і це потрібно виправити. Так можна описати діалог, який ми вели декілька місяців із владою Швеції, де зберігається оригінал Конституції», — зазначив президент. 

Конституція Пилипа Орлика — договори та постанови Прав і вольностей Війська Запорозького — конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права та обов'язки всіх членів Війська. Укладено 5 квітня 1710 року в місті Бендери під час обрання Орлика гетьманом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ