Вступити до родини ATR

Окупанти зведуть каплицю на місці Палацу Калги-Султана у Сімферополі: ZAMAN

30 червня 2021, 10:07
923

У Сімферополі на пустці, що на вулиці Воровського, відновилося будівництво.

Відео-підтвердження відновлення будівництва зняв та опублікував у соцмережах делегат Курултаю Едем Дудаков. 

Ще у 2015 році на цьому місці почалося будівництво приватного будинку та каплиці. Після протестів громадськості будівництво  призупинили, а у 2017-му році під час розкопок було знайдено безліч монет часів Кримського Ханства, посуд, керамічні труби  та фрагменти фундаменту, які могли належати до Середньовічного палацу. 

Тоді окупаційна «влада» заявила, що відкриє тут музей, якщо здогадки підтвердяться. Депутат Держдуми Руслан Бальбек і поготів заявив, що місце буде визнано об'єктом всесвітнього спадку, й похизувався, що окупанти захищають та бережуть культурну спадщину кримських татар.

Калга Султан у часи Кримського ханства був другою особою після хана. Історики, посилаючись на письмові докази, заявляють, що палац було збудовано наприкінці 15 століття. У 1736 році військо російської імперії частово зруйнувало палац. Згодом його відремонтували, втім у часи першої анексії 1783 року палац зрівняли з землею. У часи Російської імперії на його місці звели броварню, а в останні роки Радянського Союзу зруйнували. До початку 2000-х вчені, історики знали про місцезнаходження, але не знали його кордонів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ