Вступити до родини ATR

Вчені запустили випробування проти південноафриканського штаму коронавірусу — ефективність вакцини AstraZeneca: ZAMAN

1 липня 2021, 09:46
786

Третя доза вакцини AstraZeneca викликає сильну імунну відповідь. Такий висновок зробили фармацевти англо-шведської компанії і вчені Оксфордського університету.

Другу і третю дози вакцин називають бустерними. Вони підсилюють імунну відповідь, що формується після першого щеплення. У дослідженні брали участь 90 людей. Сильних побічних ефектів при введенні третьої дози вакцини у них не зафіксували.

Фахівці також з'ясували, що ефективність другої дози збільшується, якщо її вводити не через чотири, а через 12 тижнів після першої. 

Окрім того, результати дослідження показали, що дві дози вакцини AstraZeneca надійно захищають від важкого перебігу хвороби в разі зараження британським та індійським штамами коронавірусу. У дослідженні брали участь 30 осіб. Тим часом вчені поки не бачать необхідності у ревакцинації. 

Дослідники не виключають, що ситуація може змінитися на гірше, як це було восени і взимку. У цьому випадку ревакцинація може знадобитися. Також у третій вакцині можуть відчути необхідність певні групи людей. Так, у літніх людей або у людей з ослабленим імунітетом може знизитися кількість антитіл.

Вчені також запустили випробування вакцини проти південноафриканського штаму коронавірусу. Він непокоїть фахівців тим, що імунна система людей, які перехворіли, та більшості щеплених людей не розпізнає цей варіант, і вони знову інфікуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ