Вступити до родини ATR

Арешти, катування та залякування — Велика Британія оприлюднила звіт про окупацію Криму

12 липня 2021, 08:02
614

На державному сайті Великої Британії опублікували «Звіт про права людини і демократії за 2020 рік» (Human Rights and Democracy Report 2020). У звіті, зокрема, описується ситуація щодо дотримання прав людини у тимчасово окупованому Росією Криму.

Правозахисні та зовнішньополітичні органи Великобританії, що приєдналися до створення звіту, відзначили, що у Криму переслідують деякі релігійні організації.  Щонайменше десять людей залишаються ув'язненими, 417 є фігурантами кримінальних «розслідувань», ще 35 перебувають у СІЗО в РФ і в окупованому Криму.

«Росія ігнорує заклики надати доступ міжнародним моніторинговим організаціям до Криму і скасувати обмеження доступу на Донбас, тим самим перешкоджаючи незалежній оцінці ситуації з правами людини», — відзначають британські фахівці.

Вони додають, що окупаційна «влада» півострова переслідує групи меншин і дисидентів, використовуючи довільні арешти, тортури і залякування для обмеження основних свобод людей.  

«Щонайменше, 109 політичних в'язнів утримуються в Росії та у Криму, серед яких 72 є кримськими татарами», — йдеться у звіті.

При цьому більшість з ув'язнених окупанти тримають у нелюдських умовах, піддають тортурам і жорстокому поводженню, відмовляють у наданні медичної допомоги.

«На багатосторонніх форумах, зокрема в ОБСЄ, ми закликали надати міжнародним місіям з моніторингу прав людини життєво важливий доступ до Криму», — відзначили правозахисники з Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ