Вступити до родини ATR

День демократії та національної єдності Туреччини — у Києві вшанували пам’ять борців за турецьку демократію: ZAMAN

16 липня 2021, 08:04
665

У Києві вшанували пам’ять борців за турецьку демократію — тих, хто влітку 2016 року чинив спротив спробі державного перевороту у Туреччині.

Посол Турецької Республіки в Україні Ягмур Ахмет Гульдере подякував співвітчизникам, які не допустили переворот у країні. У саду троянд, які висадили в Києві у 2019 році в пам'ять про загиблих, представили фотографії тих подій.

Серед присутніх були дипломати, представники турецької громади та Меджлісу кримськотатарського народу. 

Бажаючі залишили свої побажання у Книзі пам'яті. 

Тоді трагедія забрала життя 251 людини. Координатор організації ТІКА Джунейт Есмер згадує жахливу ніч з 15 на 16 липня 2016 року. 

«15 липня є одним з найскорботніших днів в історії Туреччини. Тому що тоді наші співвітчизники здійснили зрадницький вчинок щодо власної держави. Ми обурені і засуджуємо тих, хто брав участь у спробі перевороту. Та дякуємо всім, хто не допустив цього», — сказав він.

У Туреччині цей день відзначають як День демократії і національної єдності. 

Нагадаємо, що увечері 15 липня 2016 року в Туреччині почалася спроба заколоту — військові проголосили, що «цілковито» взяли владу в свої руки, і заявили про запровадження воєнного стану та комендантської години. У спробі державного перевороту взяло участь понад 8 тисяч військовослужбовців, було задіяно 35 літаків, 3 кораблі, 37 вертольотів, 74 танки, 246 БТР. У відповідь президент Реджеп Таїп Ердоган закликав людей виходити на вулиці. Влада Туреччини поклала відповідальність за заколот на рух ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який з 1999 року живе у США. Сам Ґюлен відкинув звинувачення у причетності до путчу. На ранок уряд взяв ситуацію в країні під контроль. Майже три тисячі солдатів були затримані та засуджені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ