Вступити до родини ATR

Розслідування витоків пандемії — ВООЗ закликає Китай бути відкритими та співпрацювати: ZAMAN

19 липня 2021, 13:08
524

Розслідувати витоки пандемії COVID-19 у Китаї заважає брак даних про перші дні спалаху.

Про це заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреїсус.

«Ми дійсно просимо Китай бути прозорим, відкритим і співпрацювати, особливо щодо необроблених даних, які ми просили в перші дні пандемії», — наголошує він. 

Гебреїсус також заявив, що було б передчасно ігнорувати теорію про те, що вірус міг просочитися з лабораторії в Ухані.

«У будь-якому спалаху ви досліджуєте його походження. Нам потрібно знати, що сталося, щоб запобігти наступній епідемії», — підкреслює очільник ВООЗ.

Нагадаємо, що у березні група експертів під керівництвом ВООЗ представила звіт за результатами чотирьох тижнів розслідування в Ухані і його околицях. У документі йдеться, що вірус, ймовірно, передався від кажанів людині через іншу тварину. У висновках також зазначалося, що теорія лабораторної витоку «вкрай малоймовірна». Однак ряд експертів і деякі країни, зокрема й США, не задовольнилися цим висновком. Тим часом влада Китаю називають теорію витоку «абсурдною». Відзначимо, що адміністрація Дональда Трампа звинуватила ВООЗ у тому, що організація діє в інтересах влади КНР і допомагає їм приховати інформацію про походження COVID-19. Тим часом ВООЗ вже планує організувати другу фазу розслідування витоків пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ