Вступити до родини ATR

Доступ до архівів окупованого Криму — американська компанія передала копії Україні: ZAMAN

20 липня 2021, 08:06
418

До архівних документів окупованого Криму відкрили онлайн-доступ.

Голова державної архівної служби Анатолій Хоромов презентував вільний доступ до документів з архівних установ окупованого Криму і Севастополя. За його словами, ці цифрові копії передала Україні американська корпорація FamilySearch International, яка до окупації півострова працювала у кримських архівах та робила копії для своїх досліджень. 

На сайті Національного архівного фонду створено окремий розділ, де можна знайти ці документи. Наразі викладено 600 справ, планують викласти ще 1100. Голова служби показав, як знайти цифрові копії.

За словами Анатолія Хоромова, на пострадянському просторі Україна є лідером за відкритістю архівів. Водночас Росія більшість своїх архівів тримає під грифом «секретно». 

Відкриття архівів Російської Федерації раз і назавжди зруйнувало б міф про російський Крим, каже постійний представник Президента України у Криму Антон Кориневич.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, як архівіст, підтверджує, що Російська Імперія та Радянський Союз передусім знищували архіви на захоплених територіях. Тому пропонує почати співпрацю з архівами сусідніх з Україною європейських держав.

Нагадаємо, що внаслідок окупації Криму, Україна втратила контроль над близько двома мільйонами документів, які зберігаються в архівних установах Криму та Севастополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ