Вступити до родини ATR

Мусульмани усього світу святкують Курбан-байрам — велике свято жертвоприношення

20 липня 2021, 10:24
527

Сьогодні, 20 липня, розпочинається святкування одного з головних свят в ісламі — Курбан-байраму, свята жертвопринесення. Цьоріч свято триватиме до 23 липня.

Курбан-байрам — це свято в пам'ять про чудесне визволення від смерті сина пророка Ібрагіма. Архангел Джабраїл з'явився Ібрагімові уві сні і передав тому веління від Аллаха принести в жертву старшого сина. Правовірний Ібрагім був готовий виконати волю Аллаха і вирушив у долину Міна до того місця, де нині стоїть Мекка, і почав приготування. Його син був слухняний батькові та Аллаху і не пручався, однак продовжував молитися. Зрештою це виявилося випробуванням. Коли Ібрагім вже готовий був принести сина в жертву, Аллах побачив богобоязливість пророка, змилостивився і затупив жертовний ніж. Юнака замінила жертовна тварина, з чого й почалася ключова традиція Курбан-байраму. 

Жертовні барани, верблюди, корови та інша «чиста» з погляду ісламу худоба саме символізує жертовну тварину, якою Аллах замінив сина Ібрагіма.

М'ясо, що використовується для жертвопринесення у цей день, традиційно ділять на кілька частин: частину залишають для своєї сім'ї, частину віддають нужденним серед родичів і сусідів, ще третину роздають як милостиню.

Зазначимо, що Курбан-байрам святкують через 70 днів після іншого важливого свята — Ораза-байрам. Свято також знаменує собою закінчення хаджу — паломництва до Мекки. Цьогоріч свято відзначається з 20 по 23 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ