Вступити до родини ATR

США виведуть війська з Афганістану до кінця літа — термінове згортання міжнародної місії

21 липня 2021, 08:20
339

Президент США Джо Байден повідомив про термінове виведення американських військ з Афганістану. Останній солдат має покинути країну до початку осені 2021 року.

За роки, що минули, американська, а потім і міжнародна місії в Афганістані пройшли різні етапи. У 2011-му році розгортанню американських військ сприяла Росія, розраховуючи на особливі відносини з США та сподіваючись, що ті «зав'язнуть» на території Афганістану і не протидіятимуть Кремлю в інших його планах.

Метою Вашингтону був розгром «Аль-Каїди». У 2012-му році чисельність персоналу міжнародної місії ISAF під командуванням НАТО становила до 130 тисяч осіб, з яких більше половини — американці.

Після знищення лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена 2011 року у США стали розробляти плани згортання міжнародної місії. Її чисельність у часи президентства Барака Обами зменшилася приблизно до 12 тисяч, десять тисяч із них були американці. Основне виведення більшої частини військ здійснювалося через Пакистан, який, з одного боку, є головним союзником США поза НАТО, а з іншого — впливає на «Талібан», що завжди протистояв урядовим силам Афганістану. Про те, як розгортатимуться події в Афганістані далі, дивіться у сюжеті Телеканалу ATR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ