Вступити до родини ATR

У Криму простилися з ветераном кримськотатарського національного руху — помер 84-річний Іззет Хаїров: ZAMAN

22 липня 2021, 08:58
802

У Криму на 84 році життя пішов ветеран кримськотатарського національного руху Іззет Хаїров.

Прощання відбулося у Сімферополі, а поховання — на кладовищі Мамут-Султана. 

Ще дитиною Іззет Хаїров пережив депортацію. У 1961 році вступив на Фізичний факультет Самаркандського університету. Тоді ж разом з іншими молодими кримськими татарами створив Союз кримськотатарської молоді. Його метою стала боротьба за повернення кримських татар на Батьківщину. 

Вперше Хаїров потрапив на допити КДБ у квітні 1962-го, вони тривали по 15-20 годин. Згодом за ним почалося тотальне стеження, однак активіст не залишив своєї діяльності. 

Багато років Іззет Хаїров був спецкур’єром у національному русі — забезпечував обмін інформацією між ініціативними групами у різних містах та районах. 

Силовики влаштовували обшуки у його оселі понад 10 разів. 

Хаїрова заарештували 13 листопада 1968 року разом з іншими 9 кримськотатарськими активістами. Судилище над ними дістало назву «Ташкентський процес». Десятьох кримських татар звинуватили у наклепі на радянський устрій та проведенні нелегальних зі брань. Усіх засудили до різних термінів. Іззет Хаїров відсидів півтора року, до того ж був відрахований з університету. Втім, після звільнення він ще активніше включився до національного руху. 

У 1996 році на Курултаї був обраний до представницького органу кримських татар та продовжував боротьбу за права народу до останнього.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ