Вступити до родини ATR

Знайомство із золотим часом Кримського ханства — у гостьовому дворі «Eski Qırım» відбувся захід: ZAMAN

27 липня 2021, 10:43
530

У традиційній кримськотатарській атмосфері гостьового двору Eski Qırım гості познайомилися з культурним та історичним спадком корінного народу.

Добу Ханів Гераїв називають золотим часом — періодом розквіту культури та державності. 

Через півострів пролягав Шовковий шлях, яким йшли мандрівники та торговці, обмініючись з місцевими багатствами своїх культур. 

Народна майстриня та дизайнер етнічного одягу Ельміра Катакі познайомила присутніх з деякими таємницями кримськотатарського вбрання.

Пишне оздоблення символізувало достаток. Традиційно, його обшивали золотими монетами. Згодом, у часи сталінського геноциду, депортації, це рятувало народ на чужині.

Освіта була фундаментом Кримського ханства, а дістати її мав кожен, розповідає історик Гульнара Абдулаєва. Ба більше, Зинджирли медресе, що біля Бахчисараю, фактично стало першим вищим навчальним закладом Східної Європи, заснованим навіть раніше Острозької академії.

Проєкт присвятили ухваленню Закону про корінні народи України. Організатори заходу планують продовжувати культурний обмін та популяризувати традиції та історію кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ