Вступити до родини ATR

Політв’язень Яшар Шихаметов потребує термінової медичної допомоги — омбудсмен

28 липня 2021, 14:56
1061

Кримськотатарський політв’язень, фігурант сфабрикованої окупантами «справи про тероризм» Яшар Шихаметов потребує термінового медичного обстеження та лікування.

Про це на своїй сторінці у Fecebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«У нього загострилися проблеми з серцем, печінкою та шлунком. До того ж, на фоні хронічної гіпертонії, Яшар постійно страждає від сильних болів в нирках», — повідомляє омбудсмен.

За словами Людмили Денісової, адміністрація СІЗО, де утримується в’язень, ігнорує його заяви про надання медичної допомоги, а заплановане на червень 2021 року обстеження у спеціалізованій медустанові так і не відбулося.

Незабезпечення необхідної медичної допомоги Яшару Шихаметову з боку адміністрації СІЗО є грубим порушенням статей 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

Омбудсмен наголошує, що незабезпечення необхідної медичної допомоги Яшару Шихаметову є грубим порушенням статей Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, а також звертається до російської колеги з вимогою надання необхідної допомоги політв’язню.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Яшару Шихаметову медичне обстеження та надати необхідну меддопомогу з проведенням профільного лікування у спеціалізованій медичній установі. Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав Яшара Шихаметова та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ», — наголосила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ