Вступити до родини ATR

До 50-річчя легендарної знахідки — у Києві виставили скіфську пектораль: ZAMAN

3 серпня 2021, 09:37
666

Унікальну золоту пектораль IV століття до н. е. виставили у Києві. Її вважають однією з найзначущіших археологічних знахідок ХХ століття у світі і найвідомішою в Україні.

Прикраса зроблена з чистого золота і важить майже півтора кілограма. Знайшли її 50 років тому в кургані Товста могила на Дніпропетровщині.

Археологи вважають, що пектораль створили стародавні греки на замовлення скіфських правителів.

«Однозначно можна сказати, що тут використовували всі найважливіші досягнення давньогрецького ювелірної справи.  Дуже ймовірно, що замовниками були саме скіфи, тому що в пектораль закладені основні моменти скіфського розуміння життя, царської влади тощо», — каже куратор виставки Юрій Полідович.

Прикраса вважається шедевром скіфського мистецтва. На ній зображені 48 фігурок людей і тварин. Також є 160 окремих деталей, які символізують три сфери буття. В оздобленні також закладений глибокий філософський зміст.

Золота пектораль стала частиною великої виставки «Пектораль. Знахідка століття» у київському Музеї історичних коштовностей.

Тут виставили й інші артефакти з кургану Товста могила. Це — предмети кочового побуту, зброя, посуд, прикраси та спорядження коней. Раніше широкому загалу їх не показували. Виставка працюватиме до 31 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ