Вступити до родини ATR

Українська гривня XI століття — у Києві з'явилася мініатюрна скульптура старовинної української «монети»: ZAMAN

9 серпня 2021, 08:54
768

У Києві з'явилася нова мініатюрна скульптура. Це бронзова гривня — грошова одиниця, яка була в ужитку ще наприкінці XI століття у так звану безмонетну добу.

«Ми знаємо, що в її честь названа наша національна валюта — гривня. І ось так вона виглядала майже 1000 років тому», — каже авторка проєкту «Шукай» Юлія Бевзенко. 

Скульптуру встановили на стіні будівлі Національного музею історії України. Тут зберігається найбільша колекція таких гривень. У ті часи їх відливали зі срібла. Кожен зливок важить 160 грамів. Припускається, що виготовляли їх у Києві. Загалом знайшли 33 такі гривні. Тоді ці гроші були дуже вартісними.

«Вважається, що ці гривні були досить популярні і використовувалися, здебільшого, у великих торгових операціях, а також для накопичення багатств», — зазначає співробітниця Національного музею історії України Зінаїда Зразюк.

Цю ж скульптуру зробили за тією ж технологією, що і 1000 років тому.

«Всі вони виготовлялися з воскової форми. Зараз наш скульптор Юрій Білявський так само робить «восківку» — воскову форму, для того щоб відливати бронзові скульптури. Тобто ці технології збереглися і у сучасному світі», — каже авторка проєкту.

Знак такої старовинної гривні зображено й на логотипі Національного банку України.

Нагадаємо, що проєкт мініскульптур «Шукай» заснували у 2018 році. По всьому Києву заховані мініатюрні бронзові фігурки, завдяки яким можна ближче познайомитися з історією міста. Всього таких скульптур вже 31.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ