Вступити до родини ATR

«Розумна» система зрошення — як у Греції ростять врожай та заощаджують: ZAMAN

9 серпня 2021, 12:14
502

Фермер Іоанніс Лулудакіс володіє оливковою плантацією на острові Крит. І тепер у нього виходить і хороший урожай виростити, і воду заощадити. Все завдяки «розумній» системі зрошення, яку розробили у Греції.

«Думаю, ця технологія дозволяє економити приблизно 20 відсотків води», — каже фермер. 

Звичайні системи зрошення просто включають на певний час. А скільки витікає води, ніхто не перевіряє. Нова ж «розумна» система спирається на показники різних датчиків. Вони вимірюють вологість ґрунту і його засоленість, а також вологість і температуру повітря. Потім програма розраховує необхідний обсяг води для поливу дерев. Керувати процесом можна віддалено.

«Ми не тільки отримуємо інформацію про погоду і ґрунт, а й враховуємо обсяг врожаю і його стан. І ми детально відстежуємо зміни в ґрунті, щоб домогтися кращих результатів зрошення», — підкреслює науковий співробітник університету Криту Іоанніс Даліакопулос.

На Криті переважає досить посушливий клімат, а запас підземних вод невеликий. При цьому, як показують дослідження, третину води фермери витрачають даремно. «Розумне» зрошення допоможе вирішити проблему.

Фермери кажуть, що віддалене управління поливом також дозволить рідше приходити на самі плантації. А це допоможе заощадити не тільки воду, але і час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ