Вступити до родини ATR

Сотні борців з різних куточків України та не тільки — турнір з кримськотатарської боротьби Куреш пройшов у Києві: ZAMAN

10 серпня 2021, 10:13
980

У Києві відбувся турнір з кримськотатарської національної боротьби Куреш, присвячений Міжнародному дню корінних народів.

На змагання до Києва приїхало більше сотні борців з різних регіонів України, окупованого Криму, Румунії та Туркменістану. 

Щоб підняти бойовий дух борців, захід почали з українського та кримськотатарського гімнів. Їх виконав заслужений артист України Фемій Мустафаєв.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що такі турніри об’єднують кримських татар та показують усім, що вони є повноправним народом. Він каже, що кожен з борців, хто взяв участь у Куреші, вже переможець.

«Дасть Аллах, і найближчим часом ми зберемося у звільненому від російських окупантів Криму. У цьому турнірі звісно перемогу отримають найсильніші спортсмени. Але для нас всі ви переможці», — підкреслив голова Меджлісу.

З кримських татар, які проживають у Румунії, через пандемію на турнір змогли приїхати лише двоє борців. Але кажуть, незважаючи на те, що вони далеко від Батьківщини, спортсмени все одно займаються національною боротьбою і для них навіть проводять змагання.

«Курєш — особливий вид спорту кримських татар. Брати участь у таких заходах для нас — велика честь. Ми теж чекаємо на вас у Румунії», — запрошує борець Барі Нердін.

Традиційно, переможці у кожній категорії отримують медалі, кубки, грамоти та барана. Серед парубків звання богатиря отримав Амет Сейтаблаев. Йому 15 років. На турнірі поміж юнаків йому не було рівних. Менший баран дістався йому.

Серед чоловіків у ваговій категорії від 100 кілограмів звання богатиря отримав 27-річний Асан Асанов, він отримав більшого барана та пояс Федерації «Куреш». 

Президент Кримської Федерації національної боротьби «Куреш» Ленур Іслямов каже, що після визнання кримських татар корінним народом України, держава також має підтримати їх національний вид спорту. Він сподівається, що такі турніри, присвячені дню корінних народів, будуть відбуватися за підтримки держави кожного року.

«Те, що хлопці сюди приїхали, це акт підтримки материкової України, як цілісної держави разом з окупованими територіями.  Ось це їх героїчний вчинок. Зараз у нас йде прямий ефір до Криму, щоб люди не боялися бути з українським прапором, з українцями, з українськими політиками тут, на материковій Україні, — каже Ленур Іслямов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ