Вступити до родини ATR

Щонайменше п’ятеро людей загинули на летовищі Кабула — місцеві тікають з захопленого талібами Афганістану: ZAMAN

17 серпня 2021, 08:15
521

Президент Афганістану Ашраф Гані через гучномовець дав останні настанови представникам сил безпеки. Після цього, як припускається, він втік з країни в Узбекистан.

Контроль над столицею Кабулом у неділю захопило угруповання «Талібан», що вважається терористичним у багатьох країнах. 

Бойовики вже влаштувалися у президентському палаці та оголосили, що війна в країні завершилася. Перемогу святкують серед розкошів палацу.

Таліби кажуть, що перехідного уряду не буде, оскільки вони планують повністю захопити владу і оголосити Афганістан ісламським еміратом. 

Вже два дні міста Афганістану стоять у заторах. Безліч автівок прямують на виїзд з країни.

Як повідомив місцевий телеканал, були чутні численні вибухи і постріли у районі аеропорту. Там у надії покинути країну зібралися сотні людей. Вони наздоганяли американський військовий літак, а деякі відчайдухи чіплялися за нього. Дехто зривався з літака вже в польоті. 

Щонайменше п’ятеро людей загинули на летовищі Кабула. Один зі свідків повідомив, що бачив, як тіла п'яти людей несли до транспортного засобу. Інший свідок зазначив, що незрозуміло, чи жертви були вбиті вогнепальною зброєю, чи у тисняві. 

Нагадаємо, що «Талібан» правив Афганістаном з 1996-го по 2001 рік. Новий активний наступ бойовики почали у квітні, після того як США та їхні союзники оголосили про виведення військ з країни. 15 серпня таліби повернули собі владу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ