Вступити до родини ATR

У Києві презентували новий проєкт «Шлях/Yol» — розвінчає міфи та розповість про історію кримських татар: ZAMAN

19 серпня 2021, 09:43
671

Новий масштабний культурно-мистецький проєкт «Шлях/Yol» має на меті розвінчати міфи про взаємини українців та кримських татар і допомогти двом народам більше дізнатися одне про одного.

Проєкт стартував на початку серпня театральними перформансами, виставками у віртуальній реальності, виступами симфонічного оркестру тощо. 

«Шлях» розповість про багатовікову історію та культуру кримськотатарського народу та історичні зв’язки. 

Проєктом, що об’єднав півтисячі учасників, опікуються художники Влодко Кауфман та Рустем Скибін.

«Це перша унікальна можливість об'єднати на професійному рівні діячів культури, істориків, етнографів, музикантів в одне ціле і показати нашу культуру, наші традиції у всіх гранях. Також ми хочемо розповісти про нашу державність, про історію взаємин України і Криму, українців і кримських татар», — каже кримськотатарський художник та кераміст Рустем Скібін.

Проєкт фінансується Українським культурним фондом. На думку виконавчого директора Владислава Берковського, це інвестиція в історичну просвіту українців та кримських татар, а також руйнування нав’язаних міфів про наші народи.

У рамках проєкту започатковуються книги, настільні ігри й мобільний додаток із вивчення кримськотатарської мови. Також буде презентовано айдентику кримськотатарської культури для Світу, щоб популяризувати культуру корінного народу і за кордоном.

Як зазначив директор «Кримського дому», режисер Ахтем Сеїтаблаєв, проєкт «Шлях/Yol» — це зразок того, як люди можуть об'єднуватися завдяки знанню про себе. Він пообіцяв зробити все, щоб цей унікальний проєкт був представлений спочатку в стінах «Кримського дому», а згодом став частиною кримськотатарської садиби на території Національного музею народної архітектури та побуту України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ