Вступити до родини ATR

Канада готова прийняти понад 20 тисяч афганців — країна не визнаватиме «Талібан» законним урядом: ZAMAN

20 серпня 2021, 08:43
601

Канада намагається евакуювати якомога більше афганців.

Про це заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. 

Однак, за його словами, угрупування «Талібан» заважає людям навіть просто потрапити до Міжнародного аеропорту Кабула.

«Ми закликаємо «Талібан»  надати вільний доступ афганців в аеропорт. Нам потрібна можливість відвезти людей в безпечне місце. Ось чому ми ведемо роботу в аеропорту. У нас є така можливість. Просто потрібно, щоб люди змогли туди потрапити», — закликає прем’єр-міністр. 

За словами Трюдо, Канада планує прийняти не менше 21 тисячі афганських біженців. При цьому вона не визнаватиме «Талібан»  законним урядом Афганістану.

Як відомо, за останню добу з Афганістану на літаках вивезли близько 5 тисяч дипломатів, співробітників охоронних компаній, працівників гуманітарних організацій і простих афганців. Військові літаки продовжують здійснювати рейси цілодобово.

Нагадаємо, що угруповання «Талібан» активізувало наступ після того, як президент США Джо Байден оголосив про прискорений виведення американських військ з країни. 15 серпня таліби увійшли до столиці, а президент і вся політична верхівка бігли. Армія здалася без бою, після чого бойовики увійшли до президентського палацу.

Угруповання вже правило в Афганістані 20 років тому. Жінкам не дозволялося навчатися або працювати і навіть виходити з дому без чоловіків. Цього разу, Талібан запевняє що послабить правила. Так, вони не збираються мститися своїм опонентам, а також обіцяють поважати права жінок.

Тим часом, тисячі афганців все ж намагаються втекти з країни, побоюючись відплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ