Вступити до родини ATR

Викорінити українство на тимчасово окупованих територіях не вдасться — промова Зеленського на День Незалежності: ZAMAN

25 серпня 2021, 11:17
605

Під стелою Незалежності, у середмісті Києва, зібралися офіцери та лідери понад трьох десятків держав світу. Напередодні вони започаткували Кримську платформу, а тепер — у перших рядах на святкуванні 30-ї річниці незалежності України.

Подивитися на урочистості до Дня Незалежності на Хрещатику зібралися десятки тисяч людей. Дочекавшись президента, бійці почесної варти здійняли державний синьо-жовтий стяг.

Україна не просто здобула, а відродила свою незалежність. З таких слів починає звернення президент Володимир Зеленський. У своєму виступі президент оголосив про початок повернення історичних та культурних цінностей — усіх і всього, що належить Україні. 

«Ми більше ніколи й нікому не подаруємо жоден камінчик нашої історії, не дамо окуповувати жодну сторінку нашої історії, анексувати наших письменників, наших науковців, наших героїв, які перемагали нацизм», — наголосив він. 

Президент окремо звернувся до співвітчизників на окупованих територіях Донеччини, Луганщини та Криму. На думку голови держави, без них наша родина не є повною, та попри намагання окупантів, викорінити українство не вдасться.

«Ми боремось за своїх людей там, бо можна тимчасово окупувати територію, але неможливо окупувати любов людей до України. Можна створити безвихідь і змусити отримувати паспорти, але не можна паспортизувати їхні українські серця», — впевнений Зеленський.

Шлях України від Русі до сьогодення очима маленької дівчинки зобразили у театралізованому перформансі. Дівча з букетом квітів мандрувала історичними епохами, минула середньовіччя, винищення українців комуністами, потім відродження незалежності, згодом були революції, окупація Криму, війна. Наприкінці дівчинка побігла Хрещатиком до колони військових і кинулася в обійми солдата. Це розчулило і президента. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ