Вступити до родини ATR

Жіноча команда з робототехніки втекла від «Талібану» — частина перебуває у Катарі, інші полетіли до Мексики: ZAMAN

27 серпня 2021, 08:17
716

Учасниці жіночої афганської команди з робототехніки бігли зі своєї країни, оскільки владу захопило угруповання «Талібан».

Зараз частина з них перебуває у Досі, столиці Катару. Ще п'ять дівчат полетіли до Мексики. Їх евакуювали з Міжнародного аеропорту у Кабулі. 

Дівчата розповідають, що кілька днів не могли покинути країну, оскільки в повітряної гавані було занадто багато людей і там творився хаос.

«Коли ми сіли в літак, нам було дуже сумно, бо ми залишили в Афганістані все. У нас були мрії, ми залишили наші сім'ї, ми залишили наших друзів, ми залишили всіх наших родичів і навіть не попрощалися з ними», — розповідає Айда Хайдарпура.

20 років тому, коли в Афганістані правил «Талібан», дівчаткам не можна було вчитися. Потім, коли угруповання скинули, був період, коли жінки і дівчата стали отримувати більше прав. 

Так, ця команда дівчат з міста Герат у 2017 році отримала спеціальну нагороду на Міжнародному змаганні з робототехніки в Вашингтоні.

У березні цього року команда почала роботу над недорогим апаратом штучної вентиляції легень. Дівчата сподіваються, що одного разу зможуть повернутися додому і продовжити розробки в колишньому складі.

«Я дуже сумую за своєю сім'єю і друзями. Ми провели багато хороших днів разом, у мене багато теплих спогадів. Я сумую за ними і сподіваюся, що одного разу повернуся в Афганістан і побачу їх знову», — каже Айда.

Нагадаємо, що «Талібан» захопив Афганістан 15 серпня, після того як Сполучені Штати і їхні союзники вивели війська з країни. США та інші країни поспішають завершити евакуацію всіх іноземців та афганців до 31 серпня. Це — крайній термін, узгоджений з талібами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ