Вступити до родини ATR

У Киргизстані відбувся фестиваль національних килимів — ширдаків: ZAMAN

27 серпня 2021, 09:55
730

На честь 30-річчя незалежності Киргизії у місті Нарин організували фестиваль, на який з'їхалися гості з різних куточків країни та світу.

Майстри з різних регіонів приїхали сюди, щоб показати красу національного килима, який називають ширдак. 

Він складається з повсті і пришитих до неї майстерно вирізаних шматків. Візерунки — стилізовані частини навколишнього світу, зокрема тварини, юрти і засніжені гори. 

Ширдаки у киргизів завжди були предметом першої необхідності. Їх стелять на землю або траву. Традиція їх виготовлення жива, оскільки вони користуються популярністю у туристів.

«Я вперше у Киргизстані. І мене вразила ця прекрасна країна, її гостинність і доброта людей. Мені пощастило потрапити на цей фестиваль в Нарині. І мені дуже подобаються національні вбрання і килими», — каже турист з Франції П’єр Журдік.

Розміри традиційного ширдака — три на чотири метри. На один йде шерсть приблизно п'яти овець. Процес виготовлення довгий і трудомісткий.

«Це історичний ширдак, йому більше 60 років. Моя свекруха зробила його в 25-30 років. У той час хорошої овечої вовни не було. Вона використовувала залишки, а також козячу шерсть», — розповідає учасниця фестивалю Гулумкан Жанібєкова.

Загалом, на фестивалі представлено понад 2 тисяч видів ширдаків — від великих до маленьких, а також з різних регіонів. Деякі — площею більше п'яти квадратних метрів. 

Окрім того, для відвідувачів відбулися майстер-класи. 

Такий фестиваль проводять з 2010 року. Його мета — зберегти культурну спадщину і підтримати індустрію виробництва килимів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ