Вступити до родини ATR

«Кіно про кров і пострадянських бандитів» — прем’єра фільму Сенцова «Носоріг» відбудеться на Венеціанському кінофестивалі: ZAMAN

31 серпня 2021, 09:32
851

Кіно про кров і пострадянських бандитів.

Так описує свою стрічку «Носоріг» кримський режисер та колишній бранець Кремля Олег Сенцов. 

Вже у вересні роботу представлять у конкурсі «Горизонти» на 78-му Венеційському кінофестивалі. Над «Носорогом» Сенцов працював ще у 2012 році. Потім, у 2014 сталася окупація, а тоді  ув’язнення за надуманими звинуваченнями. Але і за ґратами Олег Сенцов виношував ідею стрічки. 

«Я за кілька років ув’язнення написав кілька сценаріїв. Але до цієї історії я не охолонув. Я хотів її знімати, тому що вона більш складна, ніж здається на перший погляд. Я хотів це зняти, тому що це рівень більш серйозних, складніших фільмів. Я люблю якісне кіно і я хочу його знімати», — каже Сенцов. 

Після визволення і повернення до України у 2019 році Олег Сенцов продовжив роботу над «Носорогом». Режисер дістав підтримку від українського уряду, а також німецьких та польських фондів. Більшість сцен зняли у Кривому Розі. За словами Сенцова, планувалося зафільмувати частину кадрів у Німеччині, але через карантинні обмеження, зробити це так і не вдалося. 

Зйомки фільму завершилися у грудні минулого року. Головні ролі виконали Сергій Філімонов, Євген Черніков, Євген Григор‘єв і Аліна Зевакова. 

За словами режисера, сюжет картини — це істрія людини, яка долаючи складні обставини, витратила життя на непотрібні речі. 

«У цього фільму дуже складна історія, як і у мене, так і в героя цього фільму, якось так складається життя. Це фільм про 90-ті, про нас, про світ, про період, який нас травмував», — розповідає режисер.

Сенцов каже, що головний герой — це Носоріг, який біжить по якомусь наміченому шляху і не може з нього звернути.

«Носоріг це тварина перш за все, яка не розбирає дороги, робить те, що вона хоче робити. У Носорога поганий зір, але дуже велика сила та швидкість. І при його силі та швидкості проблема зору — це проблема вже його оточуючих», — додає він. 

Співпродюсер фільму «Носоріг» Денис Іванов вважає, що на Венеційський кінофестиваль відбирають перспективних авторів, які знімають суспільно-важливе кіно. Він розповідає, що почав співпрацю з Олегом Сенцовим через місяць після звільнення режисера, і відтоді вони не зупиняються в роботі над стрічкою ні на день.

«Мені дуже подобається з ним працювати, тому що він має повагу до всіх людей, які з ним співпрацюють, не важливо, це продюсери чи люди, які там готують їжу на знімальному майданчику. І це дуже допомагає у стресових ситуаціях зйомок», — запевняє Іванов.

Відібратися на Венеційський кінофестиваль, це вже перемога, впевнений Іванов, адже це вища ліга для режисерів. На його думку, фільм «Носоріг» гідний того, щоб його побачив увесь світ.

Окрім Олега Сенцова на Венеційському фестивалі свої фільми «Відблиск» та «Цензорка» покажуть режисери Валентин Васянович і Петер Керекеш. Українці зможуть побачити всі три вітчизняні кінострічки тільки у 2022 році. Окрім цього, всі вони братимуть участь у відборі на висування від України на премію «Оскар». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ