Вступити до родини ATR

Радбез ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану — закликає дозволити населенню залишити країну: ZAMAN

1 вересня 2021, 08:01
676

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо Афганістану. Вона закликає угруповання «Талібан» виконати обіцянки й дати змогу іноземним громадянам та афганцям покинути країну.

За резолюцію проголосувало 13 постійних членів, проти — жодного. Росія і Китай утрималися.

«Критично важливо, щоб міжнародна спільнота разом і рішуче вимагала від «Талібану» виконувати його обіцянки. Одна з них, яку «Талібан» давав публічно й під час особистих зустрічей, — це те, що всі, хто захоче покинути Афганістан, зможуть це зробити. Сьогоднішня резолюція показує, наскільки серйозно Рада Безпеки ставиться до цієї обіцянки», — каже постійний представник США в ООН Лінда Томас-Гранфілд.

Окрім того, документ закликає відкрити гуманітарний доступ до країни й забезпечити дотримання прав жінок і меншин. 

Водночас США оголосили, що вже вивели своїх армійців з Афганістану. Це сталося майже через 20 років після вторгнення до країни американських військ у відповідь на теракти 11 вересня 2001-го року. 

Як відомо, з 14 серпня з Кабула до США на літаках вивезли понад 122 тисячі осіб. Екстрена евакуація повітрям завершилася 31 серпня — у кінцевий термін, узгоджений із талібами. Упродовж пів місяця США й західні союзники намагалися вивезти своїх громадян, а також якомога більше афганців. Серед них — перекладачі, працівники посольств, правозахисники, журналісти та інші, кому можуть загрожувати репресії. 

У самому Афганістані гуманітарна ситуація і далі погіршується. За даними ООН, понад 3 мільйони 400 тисяч афганців мусили тікати з дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ