Вступити до родини ATR

«Просто неба» — у Києві відкрилася виставка, присвячена поверненню кримських татар додому: ZAMAN

1 вересня 2021, 10:21
897

Світлини українського фотографа литовського походження з Криму Арвідаса Шеметаса з історією кримських татар у перше десятиліття після повернення на Батьківщину презентували у київському Музеї книги та друкарства.

Фото: QHA

Фото: QHA

Фотомайстер став свідком повернення кримських татар на початку 90-х. Спільний литовсько-український проект має назву «Просто неба» та розкриває становище кримських татар після повернення до Криму. Зокрема, як цілі родини були вимушені жити просто неба, доки не звели нові оселі, а також про адміністративний опір та бездіяльність урядовців. 

Окрім того, частина світлин присвячена нинішньому становищу кримських татар в окупації.  

«700 років тому наш великий князь Гедимін запросив татар для боротьби з нашими спільними ворогами. Сьогодні в Литві 2500 татар. Вони наші громадяни і частина нашого суспільства. Сейм оголосив цей рік роком культури та історії литовських татар. Ця виставка — один з прикладів. Ми об’єднуємося з кримськими татарами і Кримською платформою та плануємо інші заходи восени і не лише в Києві», — каже надзвичайний і повноважний посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ