Вступити до родини ATR

Нелюдські умови утримання — омбудсмен закликає припинити тортури над кримським татарином Раїфом Февзієвим: ZAMAN

1 вересня 2021, 12:24
1290

Кримського татарина, релігійного діяча Раїфа Февзієва, незаконно заарештованого після масових обшуків 17 серпня 2021 року у тимчасово окупованому Криму, утримують у сімферопольському СІЗО у нелюдських умовах та під постійним відеонаглядом.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«У камері площею 11 квадратних метрів перебуває 8 осіб, за наявності лише 6 спальних місць. Серед утримуваних —особа з психічними розладами, що становить загрозу життю Раїфа Февзієва та інших його співкамерників», — зазначає омбудсмен.

За словами Денісової, через відсутність належної системи вентиляції, у приміщенні камери спостерігається постійна вологість та пліснява на стінах. Омбудсмен наголошує, що такі умови тримання та бездіяльність керівництва СІЗО порушують права Раїфа Февзієва на життя, належні умови утримання та на повагу до приватного життя, закріплені статтями 2, 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктами 10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН, та звертається до російської колеги з вимогою припинити тортури над кримським татарином.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України Раїфа Февзієва, зокрема забезпечити його належними умовами тримання у відповідності до міжнародних стандартів», — звернулася Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ