Вступити до родини ATR

Всесвітні ігри кочівників у Киргизстані — на фестивалі відбулося видовищне і жорстоке змагання кок-бору: ZAMAN

3 вересня 2021, 08:33
893

Змагання з кок-бору відбулися на фестивалі ігор кочівників у киргизькому місті Чолпон-Ата. Команди вершників позмагалися за 30-кілограмову тушу козла, якою, за традицією, треба заволодіти і закинути її у величезний казан.

На іграх зібралися учасники з одинадцяти країн, зокрема Туреччини, Мексики, Бразилії та Німеччини. 

Як відомо, кок-бору — це популярна кінноспортивна гра серед народів Азії. У 2017 році її внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Окрім того, команди позмагалися з дисципліні салбуурун. Це — комплекс мисливських ігор, що мають витоки з традицій кочівників. Учасники гри демонструють майстерність полювання з беркутом і змагаються у стрільбі з лука. У салбуурун також входять собачі перегони. Гончаки змагаються у швидкості, наздоганяючи наїзника, який тягне за собою муляж у лисячій або заячій шкурі.

«Змагання з салбууруну з кожним роком стають кращими. Навички гравців удосконалюються, молодь все більше цікавиться цими іграми. Їх вже включили в список спортивних національних ігор», — каже президент Федерації салбууруна Алмаз Акунов.

Фестиваль покликаний зберегти національні традиції киргизів і відродити мистецтво полювання, яке століттями було невід'ємною частиною культури і життя кочівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ