Вступити до родини ATR

Нова сторінка в історії боротьби з коронавірусом — у Бельгії створили ліки на основі антитіл лами: ZAMAN

6 вересня 2021, 09:22
735

Бельгійські науковці Гентського університету створили ліки проти COVID-19 на основі антитіл, отриманих із крові південноамериканської лами. Зараз почали клінічні випробування лік на людях.

Ще 30 років тому дослідники виявили унікальну здатність ссавців родини верблюдових виробляти антитіла нанорозмірів.

«Лами мають особливий другий вид антитіл, яких немає в людей. Це маленькі антитіла з важких ланцюгів. Вони значно простіші за людські. Тому можна взяти невеликий фрагмент цього білка й легко склеїти його з іншими білками. Це схоже на будівництво з конструктора Lego», — каже науковець-біотехнолог Ніно Каллеварт.

Антитіла лами легко потрапляють туди, куди складно дістатися звичайним антитілам. Вони міцно зв’язуються із шипами вірусу й не дають йому проникнути до клітин організму. Нові ліки випробовують на добровольцях. Це і здорові люди, і пацієнти з COVID-19.

«Перша мета — перевірити, чи діють ліки на людей так само, як на мишей і хом’яків. Також ми зможемо зрозуміти, яка доза потрібна, щоб лікувати людей. Ми провели в лабораторії успішний експеримент. Тепер треба довести, що це спрацює на людях», — пояснює науковець-біотехнолог Ксав‘є Сален.

Науковці кажуть, що у разі успіху ліки допоможуть людям з ослабленим імунітетом не заразитися коронавірусом. Також вони зможуть полегшити перебіг хвороби. Водночас препарат ефективно протистоїть відомим нині новим штамам коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ