Вступити до родини ATR

Припинити репресії щодо корінного населення Криму — омбудсмен закликала міжнародну спільноту відреагувати на нову хвилю обшуків та затримань на півострові

6 вересня 2021, 10:01
588

Закликаю міжнародну спільноту застосувати всі можливі важелі впливу на країну-агресора, аби припинити репресії стосовно корінного населення Криму.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова як відповідь на нову хвилю затримань в окупованому Криму.  

«П’ять незаконних обшуків за останні два дні провели співробітники ФСБ Росії в помешканнях громадян України в тимчасово окупованому Криму. Безпідставно затримано першого заступника Голови Меджлісу Нарімана Джеляла і ще чотирьох кримських татар — Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова», — повідомляє омбудсмен.

Водночас, за інформацією Денісової, родичі та небайдужі співгромадяни вийшли до будівель «Управління ФСБ по Республіці Крим і м. Сімферополь», протестуючи проти незаконних обшуків та затримань, внаслідок чого понад 50 кримських татар було затримано.

«Їх заштовхали в автобуси, застосовуючи грубу силу, б’ючи по нирках, та відвезли до різних відділень поліції в тимчасово окупованому Криму, де їх допитують без доступу адвокатів», — інформує Денісова.

Як відомо, серед затриманих кримських татар — двоє журналістів «Кримської солідарності» Айдер Кадиров та Нурі Абдурашитов, голова Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедля і член Меджлісу кримськотатарського народу Леммар Юнусов та колишній політв'язень, фигурант «справи Веджіє Кашка» Казим Аметов.

«Своїми діями так звані «правоохоронці» порушили презумпцію невинуватості, права на свободу, особисту недоторканність та правову допомогу. Без злагоджених дій України та міжнародних партнерів, із затриманих сьогодні громадян України вчергове зроблять «злочинців» за сфабрикованими справами», — переконана омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ