Вступити до родини ATR

Афганістан — «Талібан» заявив про захоплення останньої нескореної провінції: ZAMAN

8 вересня 2021, 07:33
496

«Талібан» оголосив про захоплення провінції Панджшер, останнього центру опору талібів.

Живуть у провінції здебільшого етнічні таджики. Нещодавно туди також бігли залишки регулярної армії Афганістану. 

Гориста долина є важкодоступною. Природним бар'єром їй служила ущелина. Однак «Талібан» вона не зупинила. На викладених бойовиками кадрах видно, як вони піднімають свій прапор біля офісу губернатора у столиці провінції — місті Базарак.

«При завоюванні Панджшері у нас не було жертв серед цивільного населення. Але, звичайно, мобільна служба 3-4 дні не працювала, продукти туди не доставляли, тому що на дорогах воювали. З сьогоднішнього дня постачання відновлять, також відновлять постачання електрики, мобільний зв'язок та інтернет», — каже представник «Талібану» Забіхула Муджахід.

Як відомо, бої почалися тут тиждень тому після провалу перемовин між двома сторонами. Бійці опору, однак, заявили, що вони, як і раніше, присутні на всіх стратегічних позиціях і продовжують боротися. Так, лідер руху Ахмад Массуд опублікував у Twitter повідомлення, що він перебуває у безпеці. Однак більше жодних відомостей про нього не надходило. Нещодавно Массуд також заявив, що він готовий до нових переговорів з «Талібаном» і вітає пропозицію релігійних лідерів дійти згоди. 20 років тому під час попереднього правління «Талібану» в країні Панджшер також був центром опору. А Ахмад Массуд є сином попереднього лідера антиталібського руху. Його батька вбили незадовго до атак 11 вересня у США. Відповідальність взяло на себе угруповання «Аль-Каїда», заборонене у багатьох країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ