Вступити до родини ATR

«Пам’ятати, щоб бути» — оновлена експозиція відкрилася у музеї Голодомору в Києві: ZAMAN

9 вересня 2021, 09:06
718

Національний музей Голодомору-геноциду у Києві презентував оновлену експозицію. На ній — історії, зібрані під час експедицій Україною, що розповідають про долі багатьох людей у роки Голодомору.

Оновлення експозиції проходило в межах будівництва другої черги музею.

«Це й історія про те, як людина рятувала дітей і за це була засуджена. Це й історія про те, як українці чинили опір тоталітарному комуністичному режимові та якими речами вони були вбиті. Це також щоденники, записки», — розповідає про експозицію гендиректор музею Олеся Стасюк. 

Туристка з Великої Британії Алісон Маршал привезла зі своєї країни листи, які знайшла декілька років тому в речах свого дідуся. Той отримав їх від інженера Джері Бермана, який у часи Голодомору працював в Україні. Жінка каже, що, прочитавши ті спогади, була шокована.

«Він докладно описав, скільки хліба видавали на кожного, скільки грамів на людину. Його давали росіяни замість плати. І було не важливо, чи маєш ти сім’ю. Тобто, якщо в тебе були діти, тобі потрібно було ще й з усіма поділитися цим шматком», — каже шокована жінка.

Днями на виставці одна з відвідувачок музею Олександра Петровська знайшла прізвища своїх загиблих родичів, які тоді жили у Полтавській області.

«Загинуло шестеро людей включно з дітьми — по два, по чотири роки. Вони померли від Голодомору», — розповідає вона.

Саме на молоде покоління й спрямована оновлена експозиція. Тут з’явилася анімація з використанням технології 3D-мапінгу, система направленого звуку, тач-панелі та інше.

«Головний меседж — Пам’ятати, щоб бути.  Щоби бути далі, бути незалежними й цінувати свою країну», — наголошує менеджер проєкту анімації Мар’яна Білик.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ