Вступити до родини ATR

Катування та психологічний тиск — Наріман Джелял написав першого листа з місць утримання: ZAMAN

9 вересня 2021, 09:18
815

Наріман Джелял підтвердив катування окупаційними силовиками іншого бранця Асана Ахтемова.

Про це йдеться у листі від незаконно затриманого першого заступника голови Меджлісу, який опублікував адвокат Микола Полозов. 

Згідно з текстом, Наріман Джелял встиг поспілкуватися у будівлі ФСБ з Асаном Ахтемовим, якому окупанти закидають диверсію на газопроводі. Бранець підтвердив, що до нього застосували насилля.

«Ближе к 4-м утра мне устроили очную ставку с одним из ребят. Я успел спросить, в порядке ли он, на что он помотал головой. «Били?» В ответ утвердительный кивок. В ходе этого мероприятия я наконец-то услышал, что рассказали ребята», — йдеться в уривку з листа Джеляла.

Про катування затриманих братів Асана та Азіза Ахтемових заявили й адвокати. На судилищі захисників не допустили до бранців. Нібито вони самі відмовилися від послуг адвоката. Після засідання бранці майже не реагували й навіть не піднімали голови, розповіла адвокат Сафіє Шабанова. 

Напередодні з’явилося відео з нібито зізнанням чоловіків у диверсії. Там вони плутаються у свідченнях та затинаються, вимовляючи складні терміни. Погрожуючи і маніпулюючи, окупанти хотіли змусити до псевдосвідчень і Нарімана Джеляла.

«Меня, не снимая мешок и наручники, провели в какое-то здание, в цокольное помещение. Оно было светлым. В комнате находилось минимум четыре человека. Меня посадили на стул спиной вперед. После чего мужчина властным голосом сразу начал обвинять меня в подрыве газопровода.Используя громкие эпитеты он стал говорить о том, что я подставил молодых ребят. Используя свой авторитет, сподвигнул их на преступление и т.п. после него мягким голосом разговаривал «добрый дядя». Спрашивал не жмут ли наручники, рассуждал о ситуации в Крыму. Его сменял «злой». Говорил, что ребята все рассказали и он обо всем в курсе, но хочет услышать от меня. Угрожал, что у меня два пути: плохой и очень плохой. Я не хотел навредить ребятам. Стал осторожно говорить, оттягивая как можно дольше.  «Злой» в итоге не выдержал и стал говорить, то, что известно. Еще раз напомнил, что все может пойти по-плохому. И я подтвердил его информацию, надеясь, что это не навредит ребятам, но в то же время спасет меня от пыток или иного применения силы», — пише він у листі. 

Окрім того, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла тестували на поліграфі. Його завели до окремого кабінету, де був психолог та кілька силовиків у балаклавах. Як раніше заявив адвокат Микола Полозов, ця процедура була незаконною. 

Нагадаємо, що Азіза та Асана Ахтемових, а також першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла окупанти викрали з власних домівок 3 і 4 вересня. Братам Ахтемових закидають диверсію на газопроводі у Перевальному під Сімферополем. А Нарімана Джеляла звинуватили у нібито підбурюванні до цього. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ