Вступити до родини ATR

ЄС готується до напливу афганських біженців — депортуватимуть нелегалів: ZAMAN

10 вересня 2021, 07:23
601

Євросоюз готується до напливу афганських біженців, який може бути надзвичайно великим.

Європейське агентство «Фронтекс» очікує, що шукачі притулку із захопленого талібами Афганістану ринуть різними маршрутами. Це будуть і традиційні, такі як із Туреччини до Греції, і нові — наприклад, через Білорусь. Водночас під виглядом біженців з Афганістану можуть прибути афганці, які вже живуть в інших країнах.

«Ми очікуємо, що люди, які потребують міжнародного захисту, намагатимуться втекти з Афганістану. Але до Євросоюзу також, імовірно, спробують потрапити й афганці, які живуть у регіонах, де економічна ситуація не дуже добра», — заявляє голова агенції «Фронтекс» Фабріс Лежжері.

Наразі «Фронтекс» спостерігає за афганськими громадами у Туреччині, Ірані, Пакистані, Таджикистані, Узбекистані й Туркменістані. Після міграційної кризи 2015–2016 років Євросоюз удосконалює міграційну систему. Тепер він швидше депортує тих, хто не має права на притулок.

«Тепер ми не можемо повернути афганців до Афганістану. Це неможливо. Але ми можемо вислати людей, які видають себе за афганців. Ми можемо їх депортувати й ми повинні це зробити», — додає Лежжері.

Прикордонники вже навчилися точніше визначати, звідки прибувають біженці. Також на КПП працюють експерти, які розпізнають національність людини за її мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ