Вступити до родини ATR

У Китаї мусульман-уйгурів утримують у тюрмах — ООН не може отримати доступ до регіону: ZAMAN

15 вересня 2021, 07:29
799

ООН та західні країни тривалий час не можуть отримати доступ до китайського регіону Синьцзян, щоб перевірити становище мусульман-уйгурів.

Про це повідомила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. 

Ситуація, у якій опинилася етнічна меншина у віддаленому регіоні на північному заході КНР, давно турбує світ. Надходять повідомлення, що правляча у Китаї компартія помістила понад мільйон уйгурів до так званих «центрів професійної підготовки», які по-факту — звичайні в'язниці.

«На жаль, поки не можу повідомити про прогрес у пошуку реального доступу в Сіньцзян-Уйгурський автономний район. Тим часом мій офіс завершує аналіз інформації про серйозні порушення прав людини в цьому регіоні. Незабаром всі дані оприлюднять», — повідомляє Бачелет.

Водночас, китайська влада стверджує, що всі ув'язнені з професійних центрів Синьцзяна вже вирушили на роботу. Перевірити ці твердження неможливо, знову ж таки, через закритість регіону. 

Правозахисники кажуть, що компартія намагається змусити уйгурів відмовитися від їх віри та культури. Подібним гонінням піддаються не тільки китайські мусульмани. Відомо, що об'єктами переслідувань також стали тибетці, парафіяни домашніх християнських церков і прихильники медитативної практики Фалуньгун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ