Вступити до родини ATR

Країни-донори виділять понад мільярд доларів Афганістану — гуманітарна допомога: ZAMAN

15 вересня 2021, 07:53
416

Західні держави обіцяють виділити понад мільярд доларів на гуманітарну допомогу Афганістану.

Відколи владу в Афганістані захопив рух «Талібан», там поглиблюється криза. 

Як показують дослідження ООН, ще до приходу талібів, половина населення країни залежала від гуманітарної допомоги — це близько 18 мільйонів людей. Тепер їх кількість стрімко зростає. І все це на тлі посухи й нестачі основних продуктів.

«Гумдопомога не вирішить проблем, якщо економіка Афганістану обвалиться. І ми знаємо, що цей ризик величезний, і що дуже не вистачає готівки. Якщо банки не запрацюють, ми навіть не зможемо платити нашому персоналові», — каже генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Як відомо, до повторного приходу «Талібану» країна 20 років отримувала мільярди доларів міжнародної допомоги. Тепер потоки коштів перекрили. Біля банкоматів у Кабулі та інших містах шикуються величезні черги з тих, хто хоче зняти гроші. Також з липня ніхто з працівників державного сектору, зокрема клерки й поліціянти, не отримував платні. Деякі учасники донорської конференції сказали, що світ мусить допомагати простим афганцям, незалежно від того, хто стоїть при владі. Однак поки що фінанси залишаються головним важелем тиску Заходу на талібів. 

Окрім того, одна з головних вимог світової спільноти — не порушувати права жінок. Захопивши владу, таліби пообіцяли, що цього разу жінкам дозволять навчатися й працювати. Однак тепер угруповання починає докладніше описувати нові правила, і вони дуже відрізняються від того, що було останні 20 років. Як каже «Талібан», жінкам, як і раніше, не можна буде працювати або вчитися разом із чоловіками. Для них обіцяють побудувати окремі університети, лікарні та інші установи. А ось в уряді та ЗМІ їх не буде. Жінок вже почали звільняти з банків. Під час попереднього правління талібів в Афганістані жінкам узагалі не можна було працювати, а виходити з дому дозволяли лише в супроводі чоловіків. За 20 років правління нового уряду понад 20% жінок почало працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ