Вступити до родини ATR

Протидія Китаю — Британія, США та Австралія уклали угоду про партнерство у безпековій сфері: ZAMAN

17 вересня 2021, 06:38
846

Австралія, Великобританія і США уклали угоду про партнерство у сфері безпеки і оборони, головною метою якої є захист і відстоювання спільних інтересів в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Документ підписали президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон. 

«Сполучені Штати, Австралія та Об’єднане Королівство давно були вірними та відданими партнерами, і сьогодні ми стаємо ще ближчими. Тепер ми робимо історичний крок для посилення співпраці між нашими народами, оскільки визнаємо необхідність миру та стабільності Індо-Тихоокеанського регіону у довгій перспективі», — прокоментував Байден. 

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон зазначає, що більше немає тієї відносної сприятливої обстановки щодо безпеки, якою Австралія користувалася протягом багатьох десятиліть. 

«Ми, безсумнівно, вступили в нову еру з новими викликами для Австралії і для наших партнерів, друзів і країн всього нашого регіону», — додає він.

Сторони домовилися спростити обмін інформацією і технологіями в області штучного інтелекту, кібербезпеки і підводних пристроїв. Так, в рамках договору, Австралія повинна отримати технологію будівництва атомних підводних човнів і не менше восьми готових. Крім того, три країни мають намір удосконалити можливості ракетних ударів з великих відстаней. Інші важливі теми — ядерна безпека та протистояння зростаючому впливу Китаю. 

«Ми відкриваємо новий розділ нашої дружби і першим завданням цього партнерства буде допомогти Австралії набути флот атомних субмарин, зауваживши, що вони працюватимуть на ядерних реакторах, але не нестимуть ядерної зброї. Наша робота цілком відповідатиме нашим забов’язанням щодо нерозповсюдження такої зброї», — каже прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Відомо, що упродовж наступних 18 місяців триватимуть консультації між країнами для узгодження кожного пункту програми співпраці. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ