Вступити до родини ATR

«Україна не буде щасливою без Криму» — у Києві відбувся форум, присвячений «українській мрії»: ZAMAN

21 вересня 2021, 08:29
550

У Києві в галереї «ЦЕХ» відбувся форум «Мрійники: Листи до Всесвіту».

Форум об’єднав відомих українських громадських діячів, філософів, письменників та митців у дискусійно-мистецькому дійстві. 

Учасники змогли поділитися, тим що є для них «Українською мрією». Хтось хоче, щоб всі українці були реалізованими в бажаній сфері, для когось є важливим, щоб кожен мав право на свободу, почувався в безпеці, відчував підтримку від суспільства, дехто не уявляє омріяну Україну без чистого довкілля. 

Для представників корінного народу справжня Україна, звісно ж, неможлива без рідного півострову.

«Моя українська мрія — це мій вільний Крим. І це така ідея-фікс, це національна ідея, це мрія… як завгодно називайте, тому що, поки Крим буде окупованим, на жаль, і для України, і для нас кримських татар такого відчуття щастя, про яке говорили на форумі, швидше за все не буде. Поки Крим ось у цьому статусі, в якому він сьогодні, тобто де-факто російському, де-юре українському, Крим не може нормально розвиватися так, як ми — кримські татари — про це мріяли, щоб Крим був європейським, цивілізованим», — каже історик Гульнара Бекірова. 

Головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» та учасниця форуму Севгіль Мусаєва ж підкреслює, що мрія про повернення на Батьківщину стала лейтмотивом декількох поколінь. 

«Насправді Крим — це така найголовніша зараз мрія, і це дуже цікаво, що повернення в Крим було мрією двох поколінь — моєї бабусі і потім моїх батьків, які у підсумку повернулися, і здавалося, що наше покоління точно може реалізовуватися і обирати своє власне життя, але сталося не так, і зараз мрія повернутися до Криму знову актуальна для молодого покоління кримських татар», — каже вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ