Вступити до родини ATR

Річниця громадянської блокади Криму — 6 років тому лідери кримських татар вирішили припинити торгівлю з прибічниками країни-агресорки: ZAMAN

21 вересня 2021, 08:54
697

20 вересня 2015 року розпочалася економічна блокада окупованого Криму. Зокрема, кримськотатарські та українські активісти перекрили для проїзду вантажних автомобілів дороги, що ведуть з Херсонщини до анексованого Росією Криму.

6 років тому під гаслом «Досить годувати окупанта» лідери кримських татар вирішили припинити торгівлю з прибічниками країни-агресорки. Зокрема, Громадянська блокада Криму була ініційована віце-президентом Світового конгресу кримських татар Лєнуром Іслямовим, лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і очільником Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим.

20 серпня 2015 року учасники протесту перекрили дороги на три пункти пропуску на адмінмежі з півостровом: «Чонгар», «Чаплинка» і «Каланчак». Вони розгорнули противоавтомобільні «їжаки», бетонні блоки і розставили шини. Потрапити до окупованого Криму і виїхати з нього з того моменту можна було виключно на легкових машинах або пішки.

{gallery_1}

Перекривши дороги, кримські татари та українські патріоти вимагали скасувати закон про вільну торгівлю з Кримом.

Окрім того, учасники протесту висунули низку політичних вимог до керівництва РФ, а саме: звільнити незаконно утримуваних кримських татар і українців; припинити перешкоджати роботі кримськотатарських і українських ЗМІ в Криму; забезпечити допуск на півострів іноземним журналістам та міжнародним спостерігачам; зняти заборону на в'їзд лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, а також членам національного руху.

Тоді лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що зупинити торгівлю з окупантом було важливо і те, що це було правильне рішення. Через кілька місяців після початку блокади Кабмін офіційно заборонив переміщення вантажного транспорту через адмінмежу з півостровом.

Протестуючі прибрали блок-пости на всіх пунктах пропуску 31 грудня 2015 року. Через рік після цього економічну блокаду Криму в Україні і світі назвали першим і найдієвішим кроком до початку деокупації півострова. Одним з результатів Громадянської блокади стало, зокрема, припинення постачання електроенергії в окупований Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ