Вступити до родини ATR

Місце, де зароджувалася ООН окуповано — президент України пригадав керівництву організації неучасть у Кримській платформі: ZAMAN

24 вересня 2021, 08:09
910

Президент Володимир Зеленський під час виступу в Генасамблеії ООН пригадав багатьом колегам та керівництву організації неучасть у саміті Кримської платформи.

Президент України подякував лідерам 46-ти держав та міжнародних організацій, які засудили окупацію спільною декларацією. 

Серед Об’єднаних націй не може бути обраних, яких не можна ображати, заявив голова держави, натякнувши на Росію.  

«А те, що ООН проігнорувала майданчик для вирішення проблем міжнародного права та окупації, це якісь нові, ніким не схвалені принципи. Якщо ми хочемо оживити ООН, давайте згадаємо, що тут немає обраних, яких не можна ображати. ООН — це всі ми, це 193 країни. І я запрошую всі ці країни приєднатися до спільної декларації учасників Кримської платформи, засудивши окупацію й показавши, що ви — проти силової зміни кордонів у світі», — додав він.

Зеленський заявив, що зараз ніхто у світі не може почуватися в безпеці, тому Об’єднані Нації мають стати активнішими і реагувати на злочини. Навіть, якщо їх коять ті, хто має крісло у Раді Безпеки.

«У 1945 році у Криму відбулася Ялтинська конференція, де закладалися нові основи світового порядку й було вирішено провести першу Конференцію зі створення ООН. І Ялта, і Крим восьмий рік окуповані. Як ми хочемо оживити ООН, якщо місце, де зароджувалась ідея ООН, окуповано постійним членом Ради Безпеки ООН? Пан Голова 76-ї асамблеї говорив багато про зміну клімату та захист довкілля й природи на планеті. У цьому контексті Крим потребує уваги ООН ще більше. Із унікальної природи зробили військову базу. Замість фауни й флори там флот і солдати. А в душах кримчан протилежна для світу проблема — не глобальне потепління, а глобальне спустошення», — наголошує голова держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ