Вступити до родини ATR

Вибори у Німеччині — партія Меркель програла соціал-демократам: ZAMAN

28 вересня 2021, 07:56
494

Партія Ангели Меркель за результатами виборів до бундестагу прийшла другою. Її випередила Соціал-демократична партія Німеччини, набравши майже 26 % голосів.

Блок Християнсько-демократичного союзу й Християнсько-соціального союзу дістав трохи більше як 24 %. 

Таким чином, лідер соціал-демократів Олаф Шольц — тепер один із найімовірніших кандидатів на крісло Меркель.

«Звісно, я дуже задоволений результатами виборів, тим, що вибрали громадяни цієї країни. Вони вирішили, що СДПН повинна піднятися, і це великий успіх», — каже Шольц.

Якщо Олафа Шольца оберуть, то він стане четвертим соціал-демократичним канцлером Німеччини з часів Другої світової війни. Його консервативний суперник від блоку ХДС/ХСС Армін Лашет оголосив, що не має наміру здаватись і теж боротиметься за місце канцлера.

«Ми зробимо все можливе, щоб сформувати уряд під керівництвом консерваторів, бо Німеччині потрібна коаліція, яка модернізує країну», — заявляє він.

На третьому місці — партія «Союз 90/Зелені». За ними йде Вільна демократична партія. На п’ятому місці — права «Альтернатива для Німеччини». До речі, Ліву партію підтримали лише 4,9 % виборців. Тобто необхідний п’ятивідсотковий бар’єр вона не подолала. 

Найбільш імовірним результатом виборів стане тристороння коаліція, очолювана або соціал-демократами, або блоком Меркель. При цьому до неї увійдуть дрібніші «зелені» або «вільні демократи». Коли буде створено коаліцію, бундестаг обере канцлера. А він уже сформує новий уряд Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ